HTML

Soul Graffity

Mindenféle dolgok egy amatőr szerzőtől

Friss topikok

Hogy én miért utálom annyira a Facebook-ot

neocitran 2010.11.24. 00:25

Nos, hosszas sorozat törik meg ezzel a poszttal, de  most szükségem van kevésbé irodalmi megnyilvánulásra is. Féltem tőle, bekövetkezett, félelmetes és elszomorító.

Komolyan, már-már ősi időkbe nyúló messziségnek tetszik, pedig csak kb. egy éve történt, hogy regisztráltam a Facebook-ra. Nehéz is belegondolni, milyen volt az élet előtte.
Amikor még nem tudtam mindenki fingásáról percre pontosan, hogy mikor is született, milyen hangos és szagos volt, és hogy ez mennyi embernek tetszik. Az, hogy mennyinek nem, máig is rejtve marad. Mindamellett, hogy a Facebook valóban sok hasznos időt elvesz és roppant bosszantó tud lenni, sajnos rengeteg olyan veszélyt is rejt magában, amire nem is gondolunk.
Kezdjük a legelején:
A pont- És az ember megteremté a tömegkommunikációt. Bravó, örülünk, lekicsinyül a világ, felgyorsul az élet, blablabla, szokásos maszlag. Ezzel együtt elveszni kezd minden korábbi érték, ami emberi kapcsolatainkat jellemezte: megbízhatóság, pontosság, odafigyelni mások dolgaira, önzetlenség, törődés... Ok, tudom, bénán hangozhat így elsőre. De képzeljük csak el:
1992 (mondjuk)- X fiúnak tetszik Y lány. X fiú csak látásból ismeri, még sosa sem beszéltek, azt se tudja, hol lakik. X nagyon elszánt, ezért mindent megtesz: kérdezősködik mindenfelé ismerősöktől, akikkel közösségi helyeken találkozik, amiket nap mint nap látogat, éli az életét, szinte alig ül otthon, csak ha tanulnia kell. Ha sikerül megtudnia, hol lakik, megkeresi a házat, vár, amíg megjelenik, megszólítja, elkéri a vezetékes számukat, amit este felhív egy utcai fülkéből, és másnap találkoznak
2010- X fiúnak tetszik Y lány. Leül a Facebook elé, és kb 10 perc nehéz munka árán megtalál minden adatot róla, és kiderül, hogy annyira már nem is tetszik neki.
Na, de itt még nincs vége. Haladjunk tovább!
B pont- Az internet lassan már mindenki számára otthon is elérhető és mindennapos tevékenységgé válik a használata. Főleg a fiatalok köréből egyre többen ülnek a gép elé napi több órára, őket "Kocka"-ként kategorizálja a társadalom, és egyelőre kiközösíti.
C pont- Az internet nélkülözhetetlen lételem lesz minden államopolgár számára. Munka, tanulás, szórakozás, információ, sőt, még élelem is egyben. A korábbi korszak "kocka" modellje lassan ráépül az átlag polgárra, és már a "normális" emberek sem keresik fel gyakran ismerőseiket élőben. Mindez észrevétlenül megy végbe, a folyamat eredményeként pedig a lelkes egyedek egy szép, boldog világot látnak maguk körül kiépülni.
D pont- Nos, azt hiszem a Facebook megérdemli, hogy saját korszakot kapjon az emberi elhülyülés történetében. Egy olyan közösségi oldal születik, ahová minden embernek be kell csatlakoznia, különben kiveti a társadalom. Egy olyan oldal, ahol mindent megtudnak rólad, de sosem az igazi énedet fogod mutatni. Olyannak formálnak, amilyennek akarnak. Hogy kik? A tömeg.

Nos, vessünk itt véget a történelem órának, elemezgessük kicsit, miért is akkora veszély a Facebook. Mert tegyük fel, hogy van még sok -sok ember, aki hasonlóan kritikus, mint én. És ha a magam példáján indulok ki, ők is ugyanúgy függők lesznek. Olyan ez, mint a legdurvább kábítószer. Mert az is. Vonz, több kell, még több kell, és fizikailag nem öl meg, csak szellemileg. Birkává tesz. Nem bírom ki, hogy ne menjek fel, egyszerűen nem. És magamnak sem tudom megmagyarázni, hogy miért. Gyűlölöm! Egyszerűen gyűlölöm! Ha nem megyek fel, úgy érzem egyedül vagyok. KÖZBEN TÉNYLEG EGYEDÜL VAGYOK! És akkor nem lennék egyedül, ha leszarnám a kibaszott Facebook-ot, és kimennék a Világba ahol Valódi Emberek élnek. Ha így tennék, kivonulnék a társadalomból. Mert a Facebook maga a társadalom.
Mindenki fent van, minden pillanatban, amikor csak teheti. Szomorú, mert egyedül van, ezért azt várja, hogy valaki írjon/lájkoljon/stb. Megtörténik. Boldog lesz, mert törődnek vele. Hol? A Facebookon. A valódi életben? Ott nem. Eredmény:
Virtuális társadalom, ahol az ember csak pozitív visszajelzést kap, mindenki szereti, lájkolja, barátok közt van, nincsenek ellenségek.
A valódi világban eközben elgyengülünk, ellehetetlenedünk, megszűnünk emberként létezni. És azt csinálnak velünk, amit akarnak. Ha egyáltalán még egyértelmű, hogy melyik a valódi világ.
Dobsz egy szmájlit, közben utálkozva fintorogsz, kurvára leszarod az állapotom, mégis lájkolod.
Utálom a Facebook-ot!
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://soulgraffity.blog.hu/api/trackback/id/tr182469366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Moravcsik- 2010.11.24. 10:01:41

Kerestem a lájk gombot, de nem találtam, úgyhogy leírom: "lájk". :)
Namost. Amit írsz, az jó és tök rendben van. Egyből az jutott eszembe, hogy a mai pop és bármilyen zenei műfajban minden második szám arról szól, hogy szar ez a világ, mert az embereket nem érdekli a másik, nem foglalkozunk egymással, blablabla. Bekapcsolod a rádió, meghatódsz, elmorzsolsz egy könnycseppet, hogy mennyire igaz, aztán veszed a cumód, kimész az utcára és talán még bele is rúgsz az első csövibe akivel találkozol. Ilyenek az emberek. Nem nagyon változnak, annak ellenére, hogy talán felismerték a problémát.
A FaceBook alapvetően jó ötlet, csak éppen senki nem arra használja, mint amire tervezték. Farmivill meg valami maffiás szar, csak, hogy minél többet ülj előtte. Ez meg a reklám miatt van/lehet. Mert azt ne gondolja senki, hogy a lájkolásból szedte meg magát ennyire a tulaj. A kapcsolattartás funkciója rég másodlagos. Lehet wc-kefével is fogat mosni, csak nem biztos, hogy érdemes.
Amúgy meg tényleg elég szomorú, hogy ide jutottunk, de szerintem kinőjük ezt is. Annak idején mindenki msn-en lógott. Ma alig van fenn valaki a régi ismerőseim közül. Egyszer vége lesz ennek is, és talán visszanyeri eredeti funkcióját a FB is. Ami még elgondolkodtató, hogy ha Te, én vagy bárki "értelmiséginek nevezett lény" a függőség határát súrolja, mi lehet a társadalom nagy részében. Nem nézek le senkit, de tudomásom szerint jelen pillanatban kevesebb ember rendelkezik diplomával, arról nem is beszélve, hogy a diplomások jó része is buta.
Amit még érdemes lett volna beleírnod a postba, mint hiba, az a nyelv elbutítása. Kedvenc mondatom: "toltam az arcába a lájkot". Ha ezt apám, vagy bárki meghallaná, azt se tudná milyen nyelven beszélek. Remélem a mennyországban nincs internet, FaceBook és egyebek, mert Arany János tuti forogna a sírjában.
De ha ennyire zavar a dolog, akkor van egy tippem. Kissé radikális és lehet fájni fog :), de legalább egyszerű: töröld magad és kész. Aztán este meg menj a át a szomszéd szobába és beszélgess a kolitársaiddal vagy menjetek kocsmázni. A cigiről is úgy lehet leszokni, ha többet nem gyújtasz rá... :)

neocitran 2010.11.24. 16:37:09

Na, egy értelmes komment:) Teljességgel egyetértek, és remélem hogy tényleg igazad van a kinövéssel kapcsolatban.
Ami a törlést illeti: hát, inkább csak redukálom az adatlapom:)Tényleg sok hasznos funkciója van: koncertek meg bulik szervezéséhez ideális, ami mostanában elég gyakori feladat:)

Chopinszkij 2010.11.25. 15:40:14

Nakérem, most fogom csak megmondani a tutit úgy istenigazán! =D

Szerintem nem az msn-hez lehetne hasonlítani, hanem inkább az iwiw és myvip meg még fenetuggya miféle oldalakhoz. Ott is ment/megy a "józsi ivott egy sört" és hasonlók. Aztán jött a FB és átment/mentünk oda, mert fenetuggya miért is, de mentünk. Talán mert tényleg ott a sok program/alkalmazás, (Béci kért egy lóf*szt a p*csájába, stb.), újdonság varázsa, ecetera. Az alapötlet szerintem jó, csak tényleg sok embernél az megy, hogy nem tud magával mit kezdeni, nosza, leül egy kicsit FB elé és hoppá, el is ment egy óra (több vagy kevesebb, kinek mennyi).
Kicsit szégyenlem magam, mert én is szoktam kiírni ilyen-olyan hülyeségeket, szóval nincs nagy alapom, hogy másokat kritizáljak.

De, hogy egy picit szárnyam alá vegyem a FB-ot, én úgy gondolok most rá, mint kapocs a külvilággal. Élek nagy magányomban Óbudán, aztán itt szoktam úgymond eszmecserét folytatni. Ha tehetném jóhogy élőszóban mondanám el amit akarok, de sajnos 100 ismerősöm/barátom 100 helyen tartózkodik, nehéz az élet, na!

Nyelv: Arany és a többiek a maguk korában is "szlengül" beszéltek, talán nem ekkora mértékben, de ja, ők is újították a nyelvünket, a régiek meg csak néztek. Nem volt ilyen gyors a folyamat, de szerintem felesleges ezen agyalni. Amikor ment a nyelvújítás, akkor is fel voltak a népek háborodva, hogy "micsoda fertő", ezt figyelembe kell venni. Most is ez megy, csak más szinten. Az meg, hogy a média, internet és egyebek mennyire befolyásolja a szókincsünket, már rajtunk múlik. Unokáink zsebében már más szavak hallatán fog kinyílni az a bizonyos bicska, ebben biztos vagyok. Az pedig, hogy most megy a "lájk" és egyebek, el kell fogadni, és ki kell zárni a szókincsedből. Szerintem.

Igazából nem is tudom, hogy merre is akartam elvinni a véleményemet, most csak ennyi jutott eszembe.

Ui.: a nicknevet nem engedte regisztrálás során, mármint a Chopinszkij-t, helyette beírtam, hogy Khatif, erre tessék, most csak engedi! =D

-Moravcsik- 2010.12.05. 17:46:18

@Chopinszkij:
Az msn csak egy példa volt a folyamatra. Lehet, nem a legjobb, mert a myvip meg az iwiw közelebb áll mindenben a FB-hoz, bár szerintem ezeknek soha nem volt akkor tábora, még magyar viszonylatban sem, mint a FaceBooknak.
Az Arany témakörre visszatérve egy gondolat erejéig: Arany, nem volt a szó szoros értelmében nyelvújító, bár állítólag ő volt a legnagyobb szókinccsel rendelkező magyar. Abban igazad van, hogy biztos a nyelvújítókat is kiröhögték anno egyesek, csak az nem mindegy, hogy a nyelv megreformálását egy Kazinczy vagy egy napiszart is megjárt Kolompár Ronáldó végzi.
Amúgy a pozitív hatásban igazad van: én is igyekszem csak kapcsolattartásra használni. Persze mindenkivel elszalad néha a ló. És éppen ez a "veszélyes".
No mára ennyi...

Chopinszkij 2010.12.07. 15:20:44

@-Moravcsik-:
Amit Kazinczyról mondasz, abban abszolúte igazad van, azért a mostani "nyelvújítást" nem a Ronáldó féléknek kell meghatározni, de szerintem nem szabad elzárkózni az új kifejezésektől, legyenek jövevény-szavak, vagy magyarosítottak. Üzleti életben (biztos máshol is, csak én ezt tanulom) rengeteg idegen szót használnak, mert az angol kifejezések talán kifejezőbbek, vagy tudja Isten, hogy miért! Pl.: Találkozóra megyek! (ha ezt hallom, akkor valami randevú/haveri összejövetel ugrik be) De ha azt mondom, "Meetingre megyek!", egyből megvan, hogy mit is fogok csinálni.
Globalizációba most nem akarok belemenni, de annak is köze van ehhez, határvonalak mosódnak, kifejezések jönnek. Ez van!

Ezt nem is tudtam Aranyról, csak azt, hogy megtanult írni-olvasni angolul magától, és csak azért nem tudott beszélni, mert nem tudta, hogyan kell kiejteni a szavakat.

Hát jah, iwiw és myvip meg sem közelíti a FB-t, szerintem a FB sokoldalúsága miatt, a magyar oldalak próbálnak átvenni ezt-azt, kevés sikerrel.

SZATEGy 2010.12.11. 10:14:16

Végül csak sikerült kicsit megvédeni a fészbúkot, akarva-akaratlanul. :)

neocitran 2010.12.15. 22:51:02

Igen, és talán nem is baj. Örülök hogy szép kis társadalmi vitarovatot sikerült indítanom, sok-sok értékes gondolattal:)

Dr. bubó 2011.01.31. 20:51:06

Sziasztok, örülök, hogy más emberek is vannak, akik úgymond "utálják a facebook-ot. Mi 5-en is gondolkozunk rajta hogy csinálunk egy honlapot én elkezdtem az írást, és egyszerűen nem tudtam megállni 16 oldalnál (word-ben 1 sorközzel) én nem a facebook-ot utálom mert alapjábavéve jó, de amit az emberek kihoztak belőle (pl:ez az idegesítő "lájk", meg nemrég olvastam, hogy 15-16 éves kis pöcsök drogkereskedésre használták a face-t! szóval köszönöm!

123kacsa123 2011.04.11. 13:19:24

ez az egész egy szarság..tömegbutitás egyszerüen elkap az ideg amikor például a buszmegállóba megszólal a gyerek hogy -"felméék féészre" pofán tudnám baszni.
nekem nem volt nemis lesz.nincs szükségem rá egyszerüen.valaki akar valamit megkeres.nem virtuális életet élünk.hiába adod magad fészbukon keménynek meg jó gyereknek ha élőbe egy szar vagy.mit értél el vele?!
és mennyien bedőlnek neki..kiakasztó.gyülőlöm.és igaz amit irtatok.ez olyan mint a drog.nem birják ki.
1.-azért mert ha nemmegy fel féészre akkor nem menő.
2.-azért mert kiváncsi hogy hányan böködték vagy mi a faszt csináltak.?!
3.-azért mert... gyökér.
én ezmiatt rengeteget veszekedtem a barátnőmmel sokan hülyének néztek de elbutitotta.elmondtam neki hogy mit gondolok rola és rájött ő is h nincsen arra szükségünk hogy fészbukon szavazzák az életünket.
feleslegesnek tartom ezt a lájkot is vagy miez.. ha valaki birja a pofám ne lájkolgasson..jöjjön oda pacsizzon le. többre fogom becsülni mint hogy: "fúú lájkoltak"
Remélem értitek mit akarok az egészböl kihozni.
süti beállítások módosítása